Zelf video maken? Met deze tips gaat het nooit meer fout [checklist]

jan 16, 2021

Video is booming. Maar zelf een video maken lijkt soms best een opgave. Logisch, want wil je het een beetje professioneel doen dan moet je overal aan denken. Kom je terug van de opnames en blijkt je geluid te kraken. Of je hebt de opnameknop niet ingedrukt en mist een deel van het videomateriaal. Iedere filmer maakt het weleens mee. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom maakte ik een video maken checklist. Gebruik hem en kom erachter hoeveel prettiger het wordt om video’s te maken. 

Check 1: de video voorbereiden 

Bedenk van tevoren goed wat je wilt filmen. Wat wil je bereiken met de video en wat ga je vertellen? Hoe lang mag de video worden? Kies je een interviewvorm of schrijf je je tekst van tevoren uit? Bepaal ook welk extra beeldmateriaal je nodig hebt om er een mooi filmpje van te maken. Video is uitermate geschikt om emotie in beeld te brengen. Droge informatie kunnen je klanten ook gewoon op je website lezen. Overtuig met je video en houd natuurlijk altijd je doelgroep in de gaten. 

Checklist voorbereidingen 

  • Bepaal hoe lang je video mag zijn 
  • Je kijker staat centraal. 
  • De tekst is overtuigend. 
  • De teksten zijn spreektaal. Je kunt de teksten zelf makkelijk uitspreken. Je gebruikt korte zinnen en schrijft actief. 
  • De eerste zin wekt interesse, want in de eerste drie seconden van de video bepaalt iemand of hij blijft kijken. 
  • Wat moet je kijker doen? De laatste zin activeert. 

Check 2: spullen klaarzetten 

Gebruik je lampen? Plaats die dan naast de camera en wat hoger dan de persoon in beeld. Stel hem af afhankelijk van het licht van buiten. Belangrijk is dat de lamp geen schaduw geeft en dat het gezicht van de spreker goed te zien is. De spreker mag geen schaduw onder de ogen hebben bijvoorbeeld. Film op ooghoogte van de spreker. Hij moet recht in de camera kunnen kijken. Gebruik je een statief, stel hem dan liever iets te hoog dan te laag op. 

Heb je een microfoon met zender en ontvanger, controleer dan de batterij. Is er nog 1 streepje over? Vervang de batterijen dan voor de zekerheid. Daarmee voorkom je dat de microfoon tijdens de opnames uitvalt. Doe de microfoon op bij de spreker. Zorg ervoor dat de microfoon zelf en het snoer zo weinig mogelijk zichtbaar zijn. Let erop dat de microfoon niet ergens tegenaan zit, bijvoorbeeld onder een sjaal, want dan kan hij gaan kraken. Dat gebeurt ook als je de microfoon onder de kleding stopt. Sluit altijd een koptelefoon aan op de camera om dit te controleren. Houd de koptelefoon voor de zekerheid ook op tijdens de opname en let op kraakgeluiden. Geen ingang voor koptelefoon? Maak dan een proefopname en controleer het geluid. 

Controleer ook op tijd of het geheugenkaartje van je camera voldoende ruimte heeft. Verwijder zo nodig oud materiaal. Hetzelfde geldt voor de camera: controleer de batterij op tijd en laad zo nodig op. Controleer of de camera op de juiste instellingen staan. Beginner? Gebruik dan de automatische instellingen. Check wel altijd of het gezicht van de spreker scherp is in beeld. Bij meer ervaring is het slim om in ieder geval onderdelen als focus, witbalans en iso handmatig in te stellen. 

Checklist cameraspullen klaarzetten 

  • De camera heeft voldoende batterij.  
  • De lamp geeft geen schaduw. 
  • Het gezicht van de persoon in beeld is goed belicht. 
  • Het statief staat op ooghoogte van de spreker. 
  • Alle spullen hebben voldoende batterij of opslagruimte. 
  • De microfoon is zo weinig mogelijk zichtbaar maar kraakt niet. 
  • De instellingen van de camera staan goed ingesteld, eventueel op automatisch. 
  • Het gezicht van de spreker is scherp. 


Check 3: de opnames 

Tijd voor de opnames. Even een paar tips voor als je iemand iets laat inspreken in de camera. Zet de persoon op de juiste plek en stel alles in. Is het beeld eenmaal scherpgesteld op de spreker, dan blijft de spreker staan. Als hij gaat lopen en net op een andere plek terug gaat staan, dan kan het beeld wazig zijn. Mag je alles weer opnieuw instellen. 

Zet de opnameknop aan. Laat de camera draaien tot de video is opgenomen. De spreker kan rechtstreeks in de camera kijken of net erlangs. Let erop dat altijd de twee ogen van de spreker te zien zijn. Anders krijg je hele vreemde plaatjes. Check tijdens de opnames zo nu en dan of beeld en geluid nog goed staan. 

Checklist opnames 

  • De opnameknop staat aan.
  • Het gezicht van de spreker is scherp.
  • Er zijn twee ogen zichtbaar.
  • Het geluid is helder en kraakt niet. 
  • De spreker draagt iets comfortabels maar wel professioneel.

Check 4: je video monteren 

De laatste stap van deze checklist is de montage. Ook hier is het belangrijk dat je gestructureerd werkt. Nog niet zo’n ster in monteren? Op YouTube vind je enorm veel instructiefilmpjes voor de meest gebruikte montageprogramma’s. Ook voor het handige programma DaVinci Resolve bijvoorbeeld. Vergeet niets en volg de volgende stappen: 

  1. Laad de materialen in het montageprogramma in. 
  2. Kies per onderdeel van het format de beste opnames. Zet die achter elkaar in de tijdlijn. 
  3. Controleer of de kleuren goed afgesteld zijn en pas die zo nodig aan. 
  4. Voeg de tussenschermen toe tussen de opnames.
  5. Voeg de muziek toe onder de opnames. 
  6. Controleer het geluid en stel dit zo nodig beter op elkaar af. Houd hierbij als basis -2 dB aan. 
  7. Dubbelcheck of de video goed is door hem volledig af te spelen. 
  8. Voeg ondertiteling toe. 
  9. Exporteer de video.

Gefeliciteerd! Je video is af. Deel hem op bijvoorbeeld je social mediakanalen en je website. 

Share by: